Saturday 4 July 2009

The Shield

SVEIKI DRAUGUŽIAI,

MUMS ATOSTOGOS! - VAKAR NUSILEIDOM NUO MATYT PASKUTINIO ŠIOS KELIONĖS ILGO MARŠRUTO - THE SHIELD (A3, 31VIRVIŲ). Šitas buvo rimtas, sunkus ir ilgas - ant sienos kabėjome 4 dienas.

HAULBAG'ą įGUDUSIOM RANKOM SUSIKROVėM GREIT, BėDA TIK, KAD KAI NORėJOM Jį KILSTELTI, abudu nustebom - kartu nepakeliam.. gal ir nenuostabu, vien vandens 35 litrai, maistas, ir miego įranga;) nors priėjimas šiaip atrodo trumpas ir nesunkus, su 50kg ant Gedo kupros ir 30 kg įrangos ant Saulės jis suvalgė daug mūsš energijos. 10 pirmų virvių iki Mammoth terraces buvom pralipę jau seniau, nes jos sutampa su Salathe wall. Nuo tų lentynėlių iki žemės yra paliktos užfiksuotos virvės. beliko kepinant karštai, labai karštai, Kalifornijos saulei užsitempti mūsų krovinį. Užtrukom visą dieną ir nusikapūstinom. O virš mūsų dar tik laukė rimtas lipimas.

Pirmą dieną jautėmės lyg kartu būtų ir Arūnas (paskaičiuokit krovinio svorį)

Naktį praleidom ant gan patogios lentynos ir ryte 'pakilom' - aukštyn ir tik aukštyn. Viskas ėjosi šauniai, nors gąsdino audra ir kokią valandą teko praleisti lietuje. Dieną pabaigėm jau labai stačia siena ir ilgu stogu, kurį labai sunku valyti. Gediminas po daug išeikvotų nervų sugebėjo vienas surinkti portaledge'ą ant neigiamos sienos(Kol Saulė valė tą stogą ir pyko ant viso pasaulio) ir nors nelabai patogiai, bet lūžom nespėję išsijungt ciklopų. Trečia diena. Pati sunkiausia, nes priešaky 7 raktinės virvės. ir siena. tušcia. kaip dykuma, banguoja, virsta virš tavęs ir tik siauras ir visiškai negilus plyšys kyla į viršų. Anksčiau nenaudota įranga ejo i trasą ir buvo kraupiai baisu. vietomis be saugos, tik ant kūno svorio taškų iki 10 m reikėdavo išeiti: Pecker'iai ir iki pusės nupjauti dideli kabliai(kuriuos reikia dėti rankomis) buvo pagrindiniai atramos taškai. Saugai kartas nuo karto mažas friend'ukas arba offset'inė zakladkė įeidavo. Kablius irgi kalėm - iš viso apie 8-nis, visi ploni, kniveblades.

The Shield Headwall buvo super įdomi. neįtikėtinas jausmas. Kabi ant savisaugos ir kojos neliečia sienos. Aplinkui nieko nematai tik geltoną sieną. Gražią, bet bauginančią. Tai iš viso sugebėjom pralipti tik penkias su puse virvės per tą dieną(apie 13 valandų..), bet pavyko praeiti visą headwall ir pasiekėm lentynėlę(Po pusantros dienos kabėjimo pagaliau galėjom ant kažko atsistoti). Lentynėlė buvo maža, pasvirusi, bet nereikėjo statyti portaledge ir tuo buvom labai patenkinti . lūžom labai greitai.

Paskutinė lipimo diena ėjosi sklandžiai, virvės buvo lengvesnės ir judėjom greičiau. Tiesa, Saulė ne iki galo ištikrino vieną zakladkę ir ant jos atsistojus porą metrų prakrito. Bet smagiai ir švariai. po minutės jau tęsė savo lead'ą. Viršunę pasiekėm apie 3 valandą ir kelias valandas gulėjom ir valgėm likusį maistą. Paskutinis kartas ši sezoną ant El Cap'o. Jautėm abu, kad tikrai dar grįšim. Apie 6-tą pradėjom leistis ir po 5 valandų jau apvalginėjom Gedo tėvus stovykloj. Viskas, poilsis, kultūra, miegas ;)

Tiesa, Jau čia sezonas baiginėjasi, reindžeriai baigia išvyti lipikus, be to jau darosi per karšta laipioti, tai mes jau vieni is paskutiniųjų. 30 Birželio Tom'as, su kuriuo gerai susidraugavom, parašė paskutinį reportą, bet sužinojęs, kad mes lipam, dar pasiliko dienai ir padarė keletą mūsų fotkių ant Shield Headwall. Pažiūrėkit picasoj ;).

Ps galbūt porai dienų pavyks nulėkti į indian creek ;)

Stay Tuned, Have Fun, Be Safe.

---------------------------------------

Hey Guys,

Holidays for us from now on! Yesterday we got down from The Shield(A3, 31 pitches) - the last big wall of the trip. It was serious, hard and very long. It took us 5 days in total to climb the route and we have spent 3 nights on the wall itself.

We managed to pack the haulbag quickly, but when we tried to lift it we were a little surprised. We just about managed to get it of the ground. The haulbag weighted around 50 kilos.. And our all gear/food/water was something like 80 kg...
A few weeks ago we climbed the first 10 pitches as they are shared with Salathe. So when we committed to the wall, we jumared fixed ropes and slept on Mammoth Terraces. It took us the whole day and a lot of energy just to haul everything up to there.

We climbed up to the Shield Roof from Mammoth terraces and spent a night on a portaledge. Next day saw us climbing through the roof and slowly progressing up the Shield Headwall. Sawed-offs, kniveblades, fixed RURPs and other delicate stuff. It was pretty scary at times, but wonderful because of the exposure and steepness of the wall. Climbing from dawn till sunset we managed to climb the whole headwall and slept on a little ledge where the rock becomes manageable again.

The last day on the wall went smoothly, pitches were slightly easier and we were keeping a pretty good pace. We topped out about 3pm and after a few hours of hanging out on top, we slowly went down to the horizontal world..

The season is coming to an end here in the valley, climbers take off, tourists come in.. Tom has already written his final report for this season and is leaving now. He stayed for a little longer just to give us the pictures from The Shield. Fantastic guy!

Ok, we are going to Tuolomne in next few days and then maybe even Indian Creek. West Coast tour - bring it on!

2 comments:

  1. to kas virsui jau nebeimanoma normaliai pakomentuotii.. ;)

    bet spekit, ka as vakar gavau! :D

    ReplyDelete